Kimmo Konsala on kirjoittanut elämäkertaosuudet ja KvM Tapani Sammalvuo vastaa peliosuuksista.
KUVAUS
Paul Morphy, shakkipelin ylpeys ja suru
Wilhelm Steinitz, ajattelija
Emanuel Lasker, taistelija
Kolme shakin maailmanmestaria, joiden ajattelutyö loi perustan nykyaikaiselle pelinkäsittelylle, otetaan tässä teoksessa suurennuslasin alle. Kirja sisältää Morphyn, Steinitzin ja Laskerin elämäkerrat, tilastot heidän tärkeimmistä kilpailusaavutuksistaan ja 60 perusteellisesti analysoitua mestaripeliä. Kymmenet mukaan valitut valokuvat johdattavat osaltaan lukijan ammoin pelattujen, mutta silti unohtumattomien turnausten ja otteluiden tunnelmaan.
Morphyn ”oopperapeli” Braunschweigin herttuaa Karlia ja kreivi Isouardia vastaan on tietysti mukana, samoin monta muuta klassikkoa, mutta runsaasti on myös vähän tunnettuja pelejä, jotka kuitenkin taiteellisuudessaan ja ideoiden tuoreudessa ovat maailmanmestareiden kuuluisimpien saavutusten veroisia.
Shakin maailmanmestareiden näkökulma on inhimillinen: kirja kertoo miehistä, ”jotka olivat lihaa ja verta, jotka syntyivät, elivät ja kuolivat luonnonlakien säätämässä järjestyksessä”. Shakinharrastajille teos on välttämätön matka pelitaidon alkulähteille, mutta terävästi piirrettyjen henkilöhahmojensa ja värikkään ajankuvauksensa vuoksi se sopii kaikille, joita kiinnostaa elävä historiankirjoitus.
Ensimmäisestä painoksesta sanottua:
”Klassikko!”
Tomi Nybäck
”…pidän sitä lajissaan parhaana suomen kielellä julkaistuna shakkikirjana: asiasisällöltään monipuolisena ja virheettömänä, kerronnaltaan mukaansa tempaavana, kieliasultaan liioittelematta sanottuna loistavana.”
Veli Mustonen, Uusi Suomi
”Konsalan kirjoittama kuvaus kolmesta suuresta shakkipersoonallisuudesta on erittäin onnistunut. Hän on valinnut nämä henkilöt oikein. Morphy, Steinitz ja Emanuel Lasker olivat kukin aikanaan päätään pitempiä muuta mestarijoukkoa.”
Eero E. Böök, Suomen Shakki
”Spelarnas liv och gärningar blir intressant belysta i denna utmärkta bok. Dessutom blir var och en representerad med 20 utvalda partier, många sådana, som ej tidigare varit publicerade för den finländska schackpubliken.”
Thomas Ristoja, Hufvudsstadbladet